Τυλιγμένη σε ήρεμα και γαλανά νερά, στο βορειότερο σημείο του Ιονίου, βρίσκεται η Ερείκουσα. Το δεύτερο σε μέγεθος από τα Διαπόντια νησιά και μόλις 8 ναυτικά μίλια από το Σιδάρι της Κέρκυρας. Πήρε το όνομά της από το φυτό ρείκι, που φυτρώνει στο νησί κατά το μήνα Οκτώβριο και το μεταμορφώνει σε μωβ όαση. Η Ερείκουσα είναι ένα νησί που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ανέγγιχτη φύση και αποφεύγουν τις κοσμικές διακοπές. Αν σας αρέσουν οι περίπατοι σε καταπράσινες παγιές, τα καθαρά καταγάλανα νερά και η ηρεμία στις διακοπές σας, τότε η Ερείκουσα είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Όλα τα μονοπάτια ξεκινούν από το Πόρτο, το λιμάνι του νησιού και συνεχίζουν στα ενδότερα με μικρότερους οικισμούς. Αν και μικρό νησί (μόλις 4,5 τ.χλμ.) δεν του λείπει τίποτα! Υπάρχουν επιλογές για φαγητό, χαλάρωση, διασκέδαση αλλά και πλήρη απομόνωση.

Φθάνοντας στην Ερείκουσα

Φτάνοντας στο νησί ο επισκέπτης αποβιβάζεται στο Πόρτο, τον οικισμό που φιλοξενεί το λιμάνι του νησιού.
Ο οικισμός του Πόρτο βρίσκεται χτισμένος ανάμεσα σε δυο λοφοσειρές στην τοποθεσία Μεγάλο Λιβάδι και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Για το λόγο αυτό φιλοξενούνται εκεί το Κοινοτικό Γραφείο, το Αστυνομικό Τμήμα, το Ιατρείο και το Φαρμακείο του νησιού. Στο Πόρτο υπάρχουν κάποια μικρομάγαζα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και παράλληλα λειτουργούν και ως καφετέριες ή ταβέρνες… Στα δυτικά του οικισμού Πόρτο θα δείτε τον λόφο Κάτεργο, τον μοναδικό ακάλυπτο από βλάστηση χώρο, καθώς η κορυφή του έχει ισοπεδωθεί και μετατραπεί σε ελικοδρόμιο, απαραίτητο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο λόφος Κάτεργο βρέχεται στα δυτικά από τη θάλασσα (οι πλαγιές του εκεί είναι εξαιρετικά απότομες) ενώ στα νότια καταλήγει στο Πέρα Κάτεργο, το ακρωτήρι που αγκαλιάζει προστατευτικά το λιμάνι του Πόρτο από τα δυτικά.

Από το Πέρα Κάτεργο μέχρι και το απέναντί του ακρωτήρι με το όνομα Σταμολέκα προς τα ανατολικά, εκτείνεται ο όρμος του Πόρτου με τη μεγάλη αμμουδιά του και τα πεντακάθαρα νερά του. Στο Πόρτο θα κάνετε το μπάνιο σας, θα αναζητήσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες κι έπειτα θα ακολουθήσετε το τσιμεντοστρωμένο δρομάκι για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας προς τα ενδότερα του νησιού. Θα περάσετε από όμορφα σπιτάκια με περιποιημένους κήπους γεμάτους από λουλούδια και κηπευτικά, πεντακάθαρες μικρογειτονιές και ανθρώπους που θα σας χαιρετούν ανοιχτόκαρδα. Ο δρόμος που σύντομα θα γίνει χωμάτινος και θα δένει αρμονικά με την ανέγγιχτη ομορφιά των πυκνόφυτων ελαιώνων και των περήφανων κυπαρισσιών θα σας οδηγήσει στην δυτική ακτή του νησιού πίσω από το ακρωτήρι Κουκούλι και συγκεκριμένα σ’ έναν άλλο όρμο, το Φύκι, το παλιό λιμάνι της Ερείκουσας. Σήμερα βέβαια έχει εγκαταλειφθεί και μόνο ο παλιός μισογκρεμισμένος λιμενοβραχίονάς του υπάρχει εκεί πια…

Η υπόλοιπη δυτική πλευρά του νησιού προς τα βόρεια είναι δυσπρόσιτη και με απότομες βραχώδεις ακτές. Καταλήγει στο βόρειο ακρωτήρι της Ερείκουσας με το όνομα Σκοτεινή. Πάνω ακριβώς από το ακρωτήρι αυτό υπάρχει το Σαντάρδο, το ψηλότερο σημείο του νησιού με υψόμετρο περίπου 130 μέτρα. Για να φτάσετε εκεί και να αγναντέψει ολόκληρη την καταπράσινη Ερίκουσα θα πρέπει να συνεχίσει από το Φύκι ανηφορίζοντας το δρόμο προς τον οικισμό Δέντρα, έναν από τους μεγαλύτερους στο νησί. Ακολουθώντας για λίγη ώρα ένα χωματόδρομο που οδηγεί έξω από τον οικισμό προς τα βόρεια θα καταλήξετε στο Σαντάρδο. Μερικές ακόμη μικρές συνοικίες που θα συναντήσετε διασχίζοντας το μεσαίο από τους τρεις λόφους του νησιού είναι: τα Γκριτσιάτικα, τα Νικολάτικα και οι παλαιότερες συνοικίες Τούρη και Κεζεπάτικα.

Εικόνες ειδυλλιακές, διαδρομές αναπάντεχα ενδιαφέρουσες μα συνάμα και χαλαρωτικές…μπείτε στον κόσμο της Ερείκουσας και νιώστε τη μαγεία!

close
Contact Us